Lakásbiztosítás kiterjesztése

A lakásbiztosítás sokkal több lehetőséget rejt magában, mint ami elsőre sejthető, vagy amennyit sokan gondolnak.

Ugyanis a lakásbiztosításnak van egy olyan apró buktatója, amire maguk a biztosítók sem szívesen hívják fel a figyelmet, nevezetesen az, hogy csak és kizárólag magát a struktúrát, az épületet, illetve épületrészt védik.

Mind ház, mind pedig lakás esetében az alap lakásbiztosítás kimerül a falakban, födémben, tetőben, netán nyílászárókban esett károkban, azonban semmi másra nem terjed ki.

Családi, önálló ingatlan esetében ez különösen fájó pont, hiszen, mint tudjuk, az valójában telekhatártól telekhatárig ér, az ingatlanvagyon nem ér véget a falak tövében, a biztosítókat azonban ez kevéssé érdekli.

Éppen ezért találták ki a kiterjesztés lehetőségét, hogy még véletlenül se maradjon senki hoppon, ha teljes körű védelmet szeretne a lakókörnyezetének.

Védelem a házon kívül…

Egy családi ház jelentős értéket képvisel az azt birtoklók, benne lakók számára.
Legyen szó akár külvárosról, akár vidékről, az önálló, független épülettel rendelkezés olyan kiváltság, amire sokan vágynak.
Persze sokan megelégszenek lakással, mondván nem lenne energiájuk még a kerttel is foglalkozni, plusz egy ház fenntartása rengeteg plusz költséggel, nyűggel jár, ez azonban közel sincs így.
Egy társasházi lakással szemben valóban több energiát és időt igényel, azonban a házat nem csak lelakni kell, rendszeres karbantartás és ápolás mellett csak ritkán kell rá nagyobb összeget költeni.
Viszont a hozzá tartozó esetleges melléképületek, mint például szerszámos fészer, garázs, netán mezőgazdasági épületek szintén az ingatlanvagyonhoz tartoznak, de nem képezik a ház szerves részét – ennél fogva a lakásbiztosítás alapból nem terjed ki rájuk.
Azonban ha kiterjeszted, akkor ezeket ugyanúgy védeni fogja a külső és belső forrásból keletkezett anyagi károk ellen.
A kapuval, kerítéssel hasonló a helyzet: egy komoly motorizált kapu jelentős anyagi értéket képvisel, és sérülékenyebb, mint gondolnánk!
De aggodalomra semmi ok, ugyanis a jó helyen megkötött lakásbiztosítást erre is ki lehet terjeszteni, a kerti gépekkel, berendezésekkel, bútorzattal és minden egyébbel együtt!

…és belül!

A házban, lakásban található vagyontárgyak sem éppen elhanyagolhatóak biztosítási szempontból.

Sokan nem is gondolnák, de egy átlagos háztartásban található ingóságok összértéke a 2-2.5 millió forintot is elérheti, ami azért valljuk be, nem egy kis összeg.

A bútorok, háztartási gépek, számítás- és híradástechnikai eszközök, napi használati cikkek, sőt, a cipők, ruhák is mind-mind olyan tárgyak, melyek nélkül nemigen lehet egy elfogadható szinten élni.

Rendben, sokan nélkülöznek, élnek a létminimum alatt, de most inkább egy átlagos háztartásból induljunk ki.

Ha ezek bármelyike megsérül, az komoly kellemetlenségeket tud okozni a mindennapi életben, próbáljuk csak elképzelni, milyen lenne egy hónapig mosógép vagy tűzhely nélkül!

De egy beázott, nyirkos, hideg lakásban egy matracon aludni se éppen leányálom, pedig egy alapos beázásnál simán megtörténhet.

Nem is beszélve a kiemelten értékes tárgyakról, mint az ékszerek, órák, dísztárgyak, műkincsek!

Az effélét is össze lehet kötni a lakásbiztosítással, azonban érdemes meggondolni a külön biztosítást, ugyanis jelentősen megdobhatják a díját.

Fontos a tájékoztatás

Fontos a tájékoztatás

Ahhoz, hogy ingóságokra is ki lehessen terjeszteni a lakásbiztosítást, mindenek előtt fontos lajstromba venni és dokumentálni az így védeni kívánt tárgyakat.
A biztosító, még ha a legrendesebb is a világon, bemondásos alapon akkor se fogja elhinni, hogy egy Picasso lógott a falon a kandalló fölött.

Mind az értékes gépekről, berendezésekről, mind pedig a biztosítani kívánt értéktárgyakról fotót érdemes készíteni, utánanézni a pontos típusnak, műszaki leírásnak, sőt, az se baj, ha a garancialevelet, vásárlást igazoló számlát is mellécsapjuk, és az összesítést követően ezekkel felvértezve mindent bejelenteni a biztosítónál.
Ha pontos értékeket tudunk mondani, bizonyítani, úgy a társaságnak is sokkal könnyebb dolga lesz a biztosítási érték kiszámításában, így a valós értékhez sokkal közelebbi kártérítést remélhetünk értük baj esetén.

Amennyiben új vagyontárggyal, berendezéssel gyarapodsz, és szintén szeretnéd belevenni a biztosításba, akkor a teendő ugyanez: igazoló fotóval, dokumentumokkal becsattogni a biztosítócéghez, és számba venni az új szerzeményt.
Nagyobb értékű tárgyakkal mindenképpen érdemes megjárni ezeket a köröket, hiszen nagyon nem mindegy, hogy katasztrófa esetén mennyire kell mélyre nyúlnod a saját zsebedben az elveszett javak pótlása érdekében.

A lakásbiztosítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók