Érvényesítés, felmondás

A biztosítást nem elég csak megkötni, automatikusan nem fogja jelezni a társaságnak, ha valami káreset történt.

Ez a feladat sajnos Rád vár, többek között azért is, mert első sorban a Te érdeked, nem pedig az övék.

A bejelentéshez azonban követni kell egy bizonyos protokollt, van egy metódusa a dolognak, amivel számolni kell minden egyes lehetséges káresetnél.

A szerződés felmondásával hasonló a helyzet, nem teheted meg, hogy egyszer csak gondolsz egyet, és 30 napos határidővel megszünteted, mint mondjuk egy munkaszerződést.

A biztosítás felmondása a saját szempontodból kicsit aránytalannak tűnhet, azonban a biztosítóknak a saját érdekeiket is figyelembe kell venniük, tehát lefektetnek bizonyos játékszabályokat.

Ha viszont tartod magad ezekhez, és a formalitások szerint jársz el, akkor nem kell arra számítanod, hogy esetleg jogi következményei lesznek bármelyik fél tetteinek.

Persze minden eshetőség elképzelhető, nem árt tartani egy ügyvédet a fiókban, azonban a végső megoldással elég addig várni, amíg valóban szükség lesz rá.

Káreset bejelentése

Minden elővigyázatosság, óvatosság ellenére megtörténhet, hogy bekövetkezik egy biztosítási esemény az ingatlanodban.

Ez lehet akár egy csőtörés a felső szomszédnál, egy zárlatos konnektor, egy heves nyári jégverés; a lényeg, hogy anyagi károd keletkezik, és a javítási munkálatok költségeit nem egyedül szeretnéd állni, ha már fizeted a biztosítást.

Mi ilyenkor a teendő a papírforma szerint?

Mindenek előtt a legfontosabb a biztosító értesítése a történtekről.

Ehhez 48 óra áll a rendelkezésedre a káreset megtörténtét követően, különben drasztikusan csökkennek az esélyeid, hogy hozzájuthatsz a kártérítéshez.

Akkor cselekszel a legbölcsebben, ha fényképekkel dokumentálod a történteket, és összeszeded, hogy mi mindenben esett károsodás.

Így a biztosító is sokkal jobban fel tudja mérni, hogy mire kell felkészülnie a szakértő kiküldésekor, másrészt pedig már az előzetes információk birtokában kisebb az esélye a sunnyogásnak.

Így pedig Te is igazolhatod, hogy igen, így történt, a biztosító tudomására hoztam, a fényképeket eljuttattam, a kárigényem jogos.

Ezt követően a társaság ki fogja küldeni a megbízott kárfelmérő szakértőt, aki szintén rögzíti a károkat, ezt követően elindulhat a kártérítési eljárás.

Fontos, hogy a kárbecslő érkezése előtt ne kezdd el kijavítani, eltakarítani a romokat, hiszen ha csak a hűlt helyét találja, akkor sajnos nem fogja figyelembe venni a téged ért károkat, és nem indul el az ügy.

Lakásbiztosítás felmondása

Lakásbiztosítás felmondása

Mint minden más biztosítás, a lakásbiztosítás is egy határozott idejű szerződésen alapul.
Annak ellenére, hogy sokan évekig, akár évtizedekig fizetnek egy biztosítást (helytelenül), a szerződés a megkötése évfordulóján lejár, és újraindul.

Csak abban az esetben történik változás, ha ezt Te, mint a biztosított fél kezdeményezed, legeslegkésőbb 30 nappal a ciklusév lejárta előtt.

Mind a felmondásra, mind a módosításra csak ebben az időszakban van lehetőség, hiszen mindennek van egy átfutási ideje, a biztosítónak is hagyni kell némi időt, hogy feldolgozza a kérelmeket.

Ez egy kicsit egyoldalúnak tűnik, hogy a biztosítás felmondását csak ilyen szűk keretek között lehet kezdeményezni, de sajnos ez egy „megszoksz vagy megszöksz” szituáció.

Viszont mindenképpen érdemes pár évente elővenni azokat a kötvényeket, és kicsit áttanulmányozni annak függvényében, hogy mennyit kínál a lakásbiztosítás mennyiért.

Az ingatlanok ára hullámzó intenzitással ugyan, de általában folyamatosan nő, így a biztosítást sem árt időről időre frissíteni, vagy újat kötni.

Vannak, akik 20-30 éve fizetnek egy lakásbiztosítást, amit még a rendszerváltás környékén kötöttek egy olyan társaságnál, ami talán már nem is létezik – ennél rosszabbat nem is igen tehetsz!

Tartsd szem előtt, hogy újabb és újabb ajánlatok és csomagok érkeznek minden évben, így egy biztosítást csak addig fizess, ameddig az neked megéri, utána vagy korszerűsítsd, vagy mondd fel és köss egy újat, de semmiképp ne ülj rajta 5 évnél tovább.

A lakásbiztosítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók