Biztosítási események

A lakásbiztosítás egyik alapköve a megfelelően lefektetett feltételek összessége.

Ehhez pedig az egyik legfontosabb hozzávaló a biztosítási események összessége, melyekre az adott biztosítás érvényes (vagy éppen nem, attól függően, hogy milyen típusú).

Minden szerződés alapját a feltételek képezik, és a biztosítás sem képez kivételt ez alól.

Pontosan megfogalmazva: a biztosítási események azok az előre nem látható események, melyek bekövetkezésekor a biztosított jogos kárigénnyel fordulhat a biztosító felé.

Ha ezek az alapfogalmak, feltételek nem lennének rögzítve, akkor értelmét vesztené (legalább is a biztosítást kibocsájtó intézet részéről) az egész kapcsolat, hiszen így mindenki minden nyűggel-bajjal kártérítést követelhetne.

Éppen ezért pontos körülményekhez kötve, jogi nyelven megfogalmazva minden biztosítási szerződésnek tartalmaznia kell azon biztosítási események megnevezését, melyekre kiterjed.

Biztosítási típusok

A biztosítási eseményekhez kötve a lakásbiztosítások között két alapvető típust különböztetünk meg:

1. a per risk,
2. és az all risk típusút.


Mindkettőnek megvannak a maga előnyei a másikkal szemben, de egyértelműen nem jelenthetjük ki, hogy valamelyik jobb lenne a másiknál.

A per risk típusú a népszerűbb, ezzel találkozol a legnagyobb valószínűséggel, ha úgy döntesz, hogy lakásbiztosítást kötsz.

Nem véletlenül, ugyanis e típusnál pontosan azok az események vannak rögzítve, melyek bekövetkezésekor a lakásbiztosítás érvényesíthető, és jogos a kárigényed.

Ennek a biztosítási típusnak az a nagy előnye, hogy egészen konkrétan meg vannak benne fogalmazva a körülmények és kritériumok, vagyis az esetek többségében a jogosság nem képezhetné vita tárgyát.

Az más kérdés, hogy előfordulhat a próbálkozás mindkét fél részéről, de ilyenkor a bíróság általában elég egyértelműen eldönti a dolgot.

Ezzel szemben az all risk típusú biztosítás pont, hogy azokat az eseteket veszi lajstromba, amikor NEM élhetsz a kárigényeddel.

A kivételek felsorolásával szabadabban értelmezhető rendszert kapunk, vagyis a megemlített biztosítási eseményeken kívül mindennel fordulhatsz a társasághoz, ami anyagi kárt okozott az ingatlanodban.

Jellemzően az ebbe a típusba tartozó lakásbiztosítások valamivel költséghatékonyabbak, ellenben a szabadabb értelmezhetőség miatt a vita is könnyebben előfordulhat a szerződő felek között.

Amiktől tartani kell

Amiktől tartani kell

Most, hogy tisztáztuk a biztosítási események fogalmát és értelmét, ideje kicsit ki is térnünk rájuk konkrétabban.
A legtöbb biztosítás tartalmazza mindazokat az eseményeket, amelyek egy átlagos háztartást érinthetnek, persze lehetnek eltérések.

Ezekre az esetekre lehet kiegészítő tételeket is felvenni a listára, azonban ennek több, int valószínű, hogy plusz költsége lesz.
De általában azért az alap csomagban található események elegek szoktak lenni, ritka az olyan eset, amikor valóban indokolt egyéb tényezőket is belevonni.

Ezek a leggyakoribb esetek a következők:

 • vízvezeték hibájából keletkezett beázás
 • viharkár
 • árvíz
 • jégverés okozta kár
 • hónyomás
 • villámcsapás közvetett és közvetlen hatása
 • tűzkár
 • tűz nélküli füstkár
 • robbanás
 • földcsuszamlás
 • földrengés
 • ismeretlen üreg vagy pince beomlása
 • idegen tárgy becsapódása okozta kár
 • rongálás, vandalizmus
 • betörés
 • építészeti üvegkárok
Árvíz

És ezeken kívül még jó pár egyéb biztosítási eseményt is tartalmazhatnak a különböző kötvények, attól függően, hogy melyik vállalat, társaság kínálja.

Akkor jársz a legjobban, ha olyan bejáratott és megbízható biztosítót találsz magadnak, ahol alacsony áron az alapvető biztosítási eseményeken túl még számos más, egyéb olyan eseményre is kiterjed az egyezség, amikre előtte például nem is gondoltál, vagy másoknál nem található meg.

Alul- és túlbiztosítottság

Alul- és túlbiztosítottság

Abba az esetben, ha nem figyelünk oda kellőképpen, bizony kellemetlen helyzetek állhatnak elő. Az alul- és túlbiztosítottság is ilyen, ugyanis az ügyfelet, Téged előnytelen helyzetbe hoznak, elsősorban anyagi szempontból. Hiszen az indokoltnál többet fizetni nem a legjobb, de a kevesebbet fizetésből komolyabb gondod is származhat.

Az alulbiztosítottság azt jelenti, hogy a biztosítás maximális értéke alacsonyabb, mint az ingatlan valós értéke.

Ez több esetben is fennállhat, az egyik leggyakoribb ezek közül a takarékosság: ha kisebb értékre kötsz lakásbiztosítást, akkor valóban a havidíj is alacsonyabb lesz, azonban a kifizetett összegek is.

Tehát ha valami károd keletkezik, de a biztosítás értéke alacsony, akkor a töredékét fogod csak megkapni a valós javítási költségeknek.

Rendben, a kevés pénz is pénz, de azért jobb, ha minél többet tudsz más forrásból beletenni, mint a saját zsebedből.

A túlbiztosítottság viszont hosszú távon nagyon előnytelen, ugyanis ha nagyobb értékre van a biztosítás megkötve, mint a valós, akkor a díj is magasabb lesz, de több kártérítést semmiképp se várj.

A szakértő így is, úgy is tudni fogja, hogy mekkora összeg utalható ki egy-egy káreset bekövetkeztekor, tehát gyarapodni semmiképp nem fogsz, csak a pénzedet pazaroltad.

Az is túlbiztosítottság, ha több biztosítóval is szerződésed van, azonban ha egy esemény kapcsán többhöz is beadod a kárigényedet, akár börtönbe is kerülhetsz biztosítási csalásért.

A lakásbiztosítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók